Föreningens styrelse ser just nu över de administrativa rutinerna för hur vi ska arbeta med vår förvaltning, interna och externa kommunikation i framtiden. Arbetet beräknas pågå under 2024-2025. Det innebär att störningar kan förekomma i kommunikation mellan styrelsen, medlemmar och externa intressenter. Vi vill därför uppmärksamma er på att den säkraste vägen till kontakt går via e-postadressen styrelsen@brfoversten.se alternativt via föreningens postadress BRF Översten, Fältjägargränd 13A, 831 32. Översten.
Tack på förhand!
För att kommunicera med dig använder föreningen några olika kanaler.
Utskick görs huvudsakligen som e-postutskick eller direktutdelning i medlemmarnas postlådor. Vi har även anslagstavlor i entréerna med information. Vid mer akuta ärenden sätter vi även upp särskilda anslag i entréerna och på berörda platser i fastigheten. Vi använder också kalendariet och anslagstavlan på HSB Södra Norrlands Mina Sidor om det inte är akut. Den Digitala Anslagstavlan här ovan använder vi mestadels för extern kommunikation.
För dig som medlem eller leverantör är det viktigt att vi har uppdaterad kontaktinformation till dig i vårt register.
Det kan gälla din din e-post, ditt mobilnummer eller din adress. Vi ber dig därför att meddela föreningens styrelse omgående via e-postadress styrelsen@brfoversten.se om du ändrar dem eller är nyinflyttad.
Du som är medlem behöver också anmäla ändringar i Mitt HSB. OBSERVERA att de inte automatiskt skickas vidare till styrelsen, därför ber vi dig skicka in uppgifterna direkt till oss.
Du kommer i kontakt med styrelsen genom att mejla på adress styrelsen@brfoversten.se alternativt lämna ett skriftligt meddelande i föreningens postlåda på Fältjägargränd 13A.
HSB Södra Norrland sköter om vår fakturering så du kontaktar i första hand deras kundtjänst på info.sodranorrland@hsb.se eller via telefon 010-303 23 00. Besök HSB Södra Norrland för ytterligare information.
Det finns begränsat antal garage- och parkeringsplatser och varje lägenhet kan hyra maximalt en plats (i mån av plats).
Om du är intresserad av att hyra en parkeringsplats eller garage gör du anmälan via Mitt HSB och funktionen Köer.
Det finns begränsat antal parkeringsplatser med motorvärmare och varje lägenhet kan hyra maximalt en plats (i mån av plats).
Om du är intresserad av att hyra en parkeringsplats eller garage gör du anmälan via Mitt HSB och funktionen Köer.
Generell felanmälan görs till HSB Södra Norrland, du kontaktar i första hand deras kundtjänst på info.sodranorrland@hsb.se eller via telefon 010-303 23 00.
Om felet omfattar din egen bostad och inte omfattas av föreningens ansvar debiteras en faktiskt kostnad för avrop av felsökning samt åtgärd. Är du osäker på vad som gäller, kontakta styrelsen.
Om du har problem med bredband eller TV kontaktar du Telia på telefon 90 200 eller telia.se/privat/kundservice.
Gäller det felanmälan för en hiss så sköts det av Kone Hissar som föreningen har ett jouravtal med.
Normalt rapporterar hissarna automatiskt när det är något fel till Kone som skickar ut en reparatör.
Skulle det vara brådskande kontaktar du Kone på 0771-500 000 oavsett tid på dygnet.
Föreningen har bostadsrättstillägg tecknat via Folksam.
Skulle du få skadedjur i din lägenhet så kontaktar du Anticimex direkt på telefon 075-245 10 00 och anger postnummer 83132. Anticimex bokar en tid direkt med dig för att komma ut för att bekämpa skadedjuren.
När det är dags för ditt tillträde så är det viktigt att du ordnar med en hemförsäkring för att täcka dig om olyckan skulle vara framme. Hemförsäkringen bör täcka dina ägodelar och eventuella skador inne i din lägenhet.
Den tidigare ägaren ska även lämna över följande till dig som ny ägare:
pärm samt USB med information om din lägenhet (ursprungligen från Peab)
information om eventuella rapporter som gjorts för lägenheten vid någon av garantibesiktningarna (bör finnas i pärmen)
Telia modem för bredband
Telia Play tv-konsol för TV.
Om ägarbytet sker i en period där den tidigare ägaren redan har mottagit avier från HSB för föreningsavgifter så betalar hen samtliga och begär sedan en återbetalning från HSB (du betalar alltså inget direkt till den tidigare ägaren).
Som ny ägare kommer du att få nya avier utskickade av HSB från tillträdesdagen. Det är därför viktigt att du går in på HSB Södra Norrland och registrerar dina kontaktuppgifter.
Anmäl även kontaktuppgifter till föreningen via e-post styrelsen@brfoversten.se.
När det är dags att flytta ut så är det viktigt att du kontaktar Telia för att säga upp dina bredbands- och TV-tjänster så att den nya ägaren kan teckna nya avtal.
Du ska även till den nya ägaren lämna över:
pärm samt USB med information om lägenheten (ursprungligen från Peab)
information om eventuella rapporter som gjorts för lägenheten vid någon av garantibesiktningarna (bör finnas i pärmen)
Telia modem för bredband
Telia Play tv-konsol för TV.
Den nya ägaren kommer att få nya avier utskickade av HSB från tillträdesdagen. Du är dock skyldig att betala avin för avflyttningsmånaden. Överskjutande del av månadsavgiften regleras mellan parter.
Om du har hyrt en garageplats så lämnar du fjärrkontrollen till styrelsen när din garageplats är uppsagd.
Innan ditt tillträde bör du ha tecknat en hemförsäkring - du behöver INTE teckna "Bostadsrättstillägg" då det redan ingår i föreningens försäkring via Folksam.
I föreningsavgiften ingår Bredband och TV från Telia, men du behöver kontakta Telia innan ditt tillträde för att teckna avtal med dom via vårt föreningserbjudande. Om du önskar högre hastighet eller ytterligare TV-utbud än gällande grundutbud enligt avtal så kan du naturligtvis lägga till det direkt med Telia som då fakturerar det separat till dig.
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket.
Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Du får under inga omständigheter göra ändringar i ventilation eller värmesystem utan dialog med styrelsen. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Förändringar i lägenheten som är mer omfattande och kräver styrelsens godkännande och som genomförts utan tillstånd kan innebära att medlemmen behöver återställa dem till egen kostnad.
Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång med omfattande förändringar!
Tänk också på att visa hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Respektera dina grannars behov av nattvila, och dygnsvila. Fr.o.m. kl. 22:00 ska nattvila råda för de som behöver den. Högljuda arbetan ska ske under dagtid.
Där nämns bland annat:
"Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar;
ingrepp i en bärande konstruktion,
ändring av befintliga ledningar för avlopp, ventilation, elektricitet, värme, gas eller vatten,
inglasning av balkong eller uppsättning av markiser, eller annan väsentlig förändring av lägenheten.
...
På mark som ingår i upplåtelsen samt på eller i anslutning till lägenhetens utsida får bostadsrättshavaren utföra eller uppsätta arrangemang av permanent natur endast om så sker i enlighet med styrelsens anvisningar eller efter styrelsens godkännande."
Husdjur ska övervakas så att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas på innergården, i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka alltid upp djurets spillning.
Om du upplever en grannes husdjur som störande så kontaktar du i första hand grannen för att komma fram till en lösning. Styrelsen kontaktas om inte det går att lösa grannar emellan.
Att bo i flerbostadshus kräver naturligtvis ett gemensamt ansvar och hänsynstagande och där det finns en förväntan som grannar att t ex kunna sova ostört nattetid. För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av sina grannar. Det gäller i lägenheten men även i gemensamma utrymmen som t ex trapphus, hiss och innergård.
Reglerna är därför extra angelägna att följa vardagar från kl 22.00 på kvällen till kl 07.00 på morgonen och under helger från kl 22.00 på kvällen till 08.00 på morgonen.
Planerar du en fest så informera dina grannarna i god tid innan så att dom vet om det och kan kontakta dig om det stör.
Om du störs av en granne så ta först och främst kontakt med grannen och förklara situationen för din del och försök lösa det mellan varandra. Om du upplever att störningarna fortsätter kontaktar du styrelsen för ytterligare hjälp.
Vid klagomål riktade till styrelsen om störande ljud kommer styrelsen att be dig inkomma med en så kallad störningsdagbok, där du antecknar i detalj på vilket sätt du har störts, samt datum och tid. Om du har ytterligare detaljer som t ex ljudnivå (som t ex tagits med hjälp av en decibel/ljudmätningsverktyg eller app). Samtidigt kommer styrelsen att meddela den granne som anses ansvara för störande ljud att klagomål har inkommit, vilken typ av störande ljud och att grannarna har ombetts att föra en störningsdagbok som underlag för styrelsen för eventuella åtgärder.
Det är viktigt att vi har uppdaterad kontaktinformation till dig i vårt register.
Så om din e-post, mobilnummer eller liknade förändras ber vi dig att meddela styrelsen omgående genom att mejla styrelsen på styrelsen@brfoversten.se
Observera att eventuella ändringar du gör i Mitt HSB inte automatiskt skickas vidare till styrelsen, därför ber vi dig skicka in uppgifterna direkt till oss.